WWS puntentelling & maximale huurprijs (2025)

Weten waar u aan toe bent met de huurprijs van uw woning?
Sinds 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Deze nieuwe regelgeving maakt het woningwaarderingsstelsel (WWS) leidend bij het bepalen van de maximale kale huurprijs. Voor veel woningen is de huurprijs daardoor niet langer vrij onderhandelbaar, maar gebonden aan een puntentelling. Verhuurt u of wilt u gaan verhuren? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel punten uw woning waard is om de kale huurpijs te bepalen.

Op deze pagina leest u wat de regels zijn, waar u op moet letten en hoe RELO Wonen u kan helpen bij het opstellen of optimaliseren van een puntentelling. Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is voor veel woningen niet vrijblijvend meer, maar dwingend recht: bij een puntentotaal tot en met 186 geldt een wettelijk vastgestelde maximale kale huurprijs. Een correcte puntentelling helpt u om boetes te voorkomen, discussies met huurders voor te zijn en het maximale uit de verhuurmogelijkheden van uw woning te halen.

Middenhuur nu ook gereguleerd

Voorheen waren alleen sociale huurwoningen (tot en met 143 punten) aan een maximale huurprijs gebonden. Met de komst van de Wet betaalbare huur is hier verandering in gekomen. Ook de zogenoemde middenhuur (144 tot en met 186 punten) valt sinds 1 juli 2024 onder het gereguleerde segment. Dit betekent dat voor een veel grotere groep woningen de maximale huurprijs nu wettelijk vastligt.

Bij een puntentelling van 187 punten of meer valt uw woning in de vrije sector en mag u de huurprijs vrij bepalen.

Puntentelling bij elk nieuw huurcontract

Vanaf 1 januari 2025 is het verplicht om bij elk nieuw huurcontract, ongeacht het huursegment (laag, midden of hoog), een WWS-puntentelling toe te voegen.  Deze maatregel vergroot de transparantie en maakt het makkelijker voor huurders en gemeenten om huurprijzen te controleren.

Ook gevolgen voor bestaande huurcontracten

In sommige gevallen geldt de nieuwe regelgeving ook voor bestaande huurcontracten, met name bij woningen met een puntentotaal van 143 of lager. Als blijkt dat de huidige huurprijs niet in overeenstemming is met het aantal punten, kan een verlaging worden afgedwongen. Voor dergelijke situaties is een overgangsregeling van één jaar van toepassing. Dit betekent dat u tot 1 juli 2025 de tijd had om de huurprijs ij lijn te brengen met het toegestane maximum volgens de WWS-puntentelling. Na deze datum kunnen huurders via de Huurcommissie en verlaging afdwingen.

Het belang van een correct energielabel

Het energielabel: bepalend voor uw huurprijs
Het energielabel is een van de zwaarst wegende factoren binnen de WWS-puntentelling 2025. Een gunstig label kan tientallen punten opleveren, terwijl een ongunstig label (zoals E, F of G) juist minpunten geeft. Dit kan het verschil maken tussen een gereguleerde huurprijs of een vrije sector huurprijs.

Bij RELO Wonen kunnen wij het aanvragen van een energielabel voor u verzorgen. Wij begeleiden het volledige traject via een erkend energieadviseur en denken met u mee over eventuele verbetermaatregelen. Wist u bijvoorbeeld dat een label D al 11 punten oplevert? En dat een label A++++ maar liefst 58 punten waard is? Hieronder vindt u een overzicht van de toegekende punten per label:

WWS-puntentelling berekenen

De WWS-puntentelling is gebaseerd op onder meer:

  • de gebruiksoppervlakte van de woning;
  • de WOZ-waarde;
  • het energielabel;
  • voorzieningen in keuken en badkamer;
  • buitenruimten zoals balkon of tuin.

 

Wilt u weten of uw woning in het gereguleerde of vrije segment valt? Gebruik dan de huurprijscheck via www.huurcommissie.nl. Voor een betrouwbare en volledige berekening werken wij samen met ervaren bouwkundigen die op basis van een offerte een officiële puntentelling voor u opstellen.

Voor kamers of andere onzelfstandige woonruimte geldt het aparte Woningwaarderingsstelsel voor Onzelfstandige woonruimte (WWSO). RELO Wonen kan u ook hierin adviseren.

Slim investeren om in de vrije sector te komen

Soms scheelt het maar een paar punten. Mogelijkheden om het puntentotaal te verhogen zijn onder meer:

  • verbeteren van het energielabel;
  • uitbreiding of verbetering van keuken of badkamer;
  • toevoeging van verwarming of koeling in vertrekken;
  • optimalisatie van buitenruimte.

Handhaving en toezicht

De gemeente is verantwoordelijk voor handhaving. Bij (herhaalde) overtreding van de maximale huurprijs kunnen boetes worden opgelegd tot wel € 100.000 per woning. Huurders kunnen daarnaast naar de Huurcommissie stappen om de puntentelling of de huurprijs te laten toetsen. Wordt een woning beoordeeld op minder dan 187 punten, dan wordt de huurprijs bijgesteld tot het toegestane maximum — met terugwerkende kracht.

Laat RELO Wonen u begeleiden

De WWS-puntentelling en de Wet betaalbare huur kunnen complex zijn. Wij kunnen u begeleiden bij:

  • het aanvragen of verbeteren van een energielabel;
  • het aanvragen van een officiële puntentelling via een erkend bouwkundig bureau;
  • het beoordelen van de uitkomsten en het inschatten van de verhuurmogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u ook eens een kijkje nemen op de site de Volkshuisvesting.

Puntentelling via Relo Wonen

Heeft u vragen of wilt u dat wij een puntentelling voor u (laten) uitvoeren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem contact met ons op

RELO Wonen
Helsinkihaven 3b 
1448 KP te Purmerend
0299-760023
contact@relowonen.nl

Uw gegevens
Hoe kunnen we het beste contact opnemen?